Социложката Геновева Петрова обяви, че пред ПП-ДБ се задава голям проблем

...
Социложката Геновева Петрова обяви, че пред ПП-ДБ се задава голям проблем
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Отливът от ПП-ДБ е над 200 000 гласа, ДПС е най-мобилизирана

Социложката Геновева Петрова разгласи, че пред ПП-ДБ се задава огромен проблем -  " мостовете сред ГЕРБ и ПП-ДБ наподобяват изцяло изгорени ".

 

" Ако настройките се запазят в тези си нива, партиите, които ще бъдат ангажирани с образуването на ръководеща коалиция, ще би трябвало да търсят трети или даже четвърти партньор ", безапелационна е Петрова.

 

" Важно е да отбележим, че има смисъл да се гласоподава, тъй като по този метод ще се разрешат няколкото интриги ", каза тя и добави:

" Въпросът с спечелилите е минимум забавният в тази акция ".

Ето какво още съобщи Петрова в изявление за " Марица ":

 

- Г-жо Петрова, какви настройки на старта на предизборната акция записва изследването на " Алфа Рисърч "?

- На пръв взор в действителност картината наподобява без изненади. И това доста постоянно кара гласоподавателите да се питат дали си коства да гласоподават на шести следващи избори за последните три години.

Важно е да отбележим, че има смисъл да се гласоподава, тъй като по този метод ще се разрешат няколкото интриги, които следим при започване на предизборната акция.

Определили сме, че това най-вероятно ще е акцията на дребните разлики, които обаче биха могли да произведат основни разбърквания в крайния резултат на вота.

Такива разбърквания може да създаде както изборната интензивност, по този начин и разликите сред обособени политически обединения със сближени позиции, които следим. Същото се отнася и до броя на политическите обединения, които ще бъдат показани в идващия парламент. 

 

- За първото място няма конспирация, разликата от 8 %, с която водят ГЕРБ-СДС, мъчно може да бъде стопена. Пирова ли ще е тяхната победа обаче?

- Въпросът с спечелилите е минимум забавният в тази акция. Да, ГЕРБ-СДС се обрисуват като любимци за идния избор и по всяка възможност ще запазят тази си позиция до края.

Друг е въпросът за дистанцията, която ще имат пред втория представител в 50-ия парламент. Към момента като втори се обрисуват ПП-ДБ, които влизат в акцията с малко по-слаби позиции и основна ерозия по отношение на гласовете, които получиха на предходните парламентарни избори преди година.

Дали дистанцията от 8 пункта сред ГЕРБ и ПП-ДБ  ще се резервира, или ще претърпи смяна, ще се реши в хода на акцията.

 

- Ще съумеят ли ПП-ДБ да преодолеят негативите от рецензиите и свадите и да избегнат сериозен срив в резултата?

 

- Засега в настройките на хората се следи отлив от поддръжката за ПП-ДБ - към днешна дата оценяваме понижаване с към 200 000 гласа спрямо предходните избори. Това е много сериозен брой.

 

В същото време обаче офанзивите, на които ПП-ДБ бяха подложени много интензивно през последните месеци, съумяха да активизират твърдите им симпатизанти, само че не съумяват да възстановят тези последователи, които се дефинират като електоралната външна страна, т.е. тези, които са дали своят вот за тях, без да са измежду най-яростните им последователи.

 

Още един фактор би повлиял ненапълно позитивно върху резултата на ПП-ДБ и това са евроизборите. Техните симпатизанти са едни от най-изявените еврооптимисти, най-мобилизирани за присъединяване в евровота. И доколкото двата избора се организират взаимно, това би могло да способства за възстановяване и на позициите им в конкуренцията и за Народно заседание.

Засега в конкуренцията за Европейски парламент (ЕП) дистанцията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ понижава до 6.6 %. Това е фактор, който би могъл да помогне на ПП-ДБ да не ерозират прекомерно мощно.

 

- Движение за права и свободи и " Възраждане " започват в акцията съвсем на кантар в изследването на " Алфа Рисърч ". Кой от тях е с по-големи шансове за готовност и заемане на трета позиция?

- Разликата в поддръжката, която записват Движение за права и свободи и " Възраждане ", все още е в границите на десети от %, което демонстрира, че в изборния ден обстановката може да се развие в изгода и на едната, и на другата партия.

Но Движение за права и свободи е партията, която се отличава с една от най-високите степени на готовност на последователите си. И доколкото Движението няма особена конкуренция от страна на други партии в нишата, в която нормално притегля поддръжка, главното предизвикателство е да активизира в по-голяма степен последователите си. 

" Солидарна България " и " Синя България " са с безусловно действителни шансове за влизане в Народното събрание.

" Възраждане " пък е в обстановка на продан на симпатизанти с още няколко обединения, главно в така наречен ляво популистко пространство, където се нареждат Българска социалистическа партия, " Левицата! ", новата групировка " Солидарна България ", в това число " ИТН " (ИТН).

Това са партии, които обменят едни и същи последователи и от тази позиция пред " Възраждане " стои по-голямо предизвикателство, в случай че желаят да записват по-висок резултат от Движение за права и свободи - да се опитат да привлекат повече от тези мобилни в границите на лявото пространство гласоподаватели.

 

- Предвид роенето вляво и вътрешните дрязги, ще могат ли Българска социалистическа партия да запазят стартовия си резултат от 8.5 %, или ще се срутен още до изборите?

- Към момента от всички нароили се обединения вляво Българска социалистическа партия влиза в акцията с най-хубави позиции. Но партията продължава да е в отрицателна наклонност и не трябва да изключваме опцията поддръжката да ерозира. Но остава и опцията Българска социалистическа партия да активизира в допълнение поддръжка.

Факт е, че партията търпи негативи от несъгласията, които претърпява,  както и от мощната конкуренция в границите на левите партии. Лявото пространство сега е в обстановка на доста мощно накъсване.

 

- Може ли в идващия парламент да се окажат осем обединения, в това число " Солидарна България " и " Синя България "?

- Тези две обединения, нови на пистата на националните избори, са с абсолютно действителни шансове за влизане в Народното събрание, макар че поддръжката им сега е под 4-те %. И двете са своего рода продължение на присъединяване им на локалните избори в София.

Начело на " Солидарна България " е Ваня Григорова, стигнала до втория тур на кметските избори в столицата. Но тогава тя беше подкрепена от необятен кръг леви партии, измежду които Българска социалистическа партия и " Левицата! ", всяка от които в този момент ще се яви независимо на изборите.

За момента групировката има добра стартова позиция. Ще забележим дали ще генерира в допълнение утвърждение.

" Синя България " влиза в акцията с упоритостта да надгради формулата, с която реализира електорален пробив на локалните избори в София. Усилието за обединяване и показване на нова опция на десните гласоподаватели също дава добра начална позиция, която би могла да се доразвие в границите на акцията.

Със сигурност 8 обединения - шест остарели и две нови, имат шансове да бъдат в 50-ото Народно заседание (НС).

Ако имаме повече участници в Народното събрание, разновидностите за обединения ще се усилят математически, а и политически.

 

- Ще спъне ли по-високият предел за евроизборите някои от играчите? Ще има ли огромни губещи в борбата за Екологичен потенциал?

- За евроизборите има много по-висок предел за приемане тук-там, който за България е 5.88 %. Това в действителност е висока преграда за доста от партиите.

За момента се чака ГЕРБ и Движение за права и свободи да запазят броя депутати, който имат в Европарламента. В резултат на динамичността биха могли и да бъдат плюс-минус 1-2 мандата.

Очаква се " Възраждане " да е групировката, която ще усили наличието на нишата от българския националистически избор в Екологичен потенциал, представлявана сега от двамата евродепутати на Вътрешна македонска революционна организация. 

Българска социалистическа партия ще загуби най-вече на вота на 9 юни поради мощната конкуренция вляво. БСП, която все още има петима евродепутати, се обрисува като най-големият губещ, тъй като се чака част от нейните досегашни пет мандата в Екологичен потенциал да отидат в интерес на ПП-ДБ.

Рискът е да понижи представителството си до два, даже до един евродепутат, съгласно най-песимистичните сюжети. Българска социалистическа партия се обрисува като групировката, която ще загуби най-вече по отношение на досегашното си посланичество.

 

- Колко ниска ще е изборната интензивност на тези избори 2 в 1?

- Избирателната интензивност, която записваме все още, е толкоз ниска, колкото на предходните избори. Добрата вест е, че все още няма наблюдаване, че продължава да спада. Очакваме, че 2.6-2.7 милиона гласоподаватели могат да гласоподават за Народно събрание.

Евроизборите до момента са били изборите с най-ниско присъединяване у нас, само че съчетаването им с националните оказва помощ за известно повишение на интензивността. Очакванията са ни за към 2.3 млн. гласоподаватели да гласоподават в евровота.

Разликата идва най-вече от това, че в страни отвън Европейски Съюз - като Турция, Англия, Съединени американски щати, в които има огромни групи българска диаспора, сънародниците ни не могат да гласоподават за Екологичен потенциал.

 

- Как хората могат да бъдат стимулирани да отидат до урните?

- Наистина е мъчно да се намерят причини, които да накарат хората да гласоподават за следващ път - след всички кавги, провалени опити за ръководство, поредност от избори, търсене за нови спасители.

Но в случай че не се гласоподава, това значи да се остави решението на резултата от вота само в ръцете на най-твърдите симпатизанти. Вече липсва и толкоз блестящо и явлението комформистки избор, който следва спечелилия. Вече и на спечелилите не се разчита в толкоз огромна степен.

Още един значим мотив в интерес на гласуването е, че по-активното присъединяване във вота намалява тежестта и смисъла на следения избор.

Задава се акция на дребните разлики, които ще доведат до огромни разбърквания.

За страдание, самите партии стартират с взаимните обвинявания, че изборите щели да бъдат опорочени, няма да бъдат почтени. А това не работи за по-висока интензивност.

 

- Доста парашутисти, спуснати от другаде в локалните листи, в това число пловдивските, следим и този път. Какъв знак е това съгласно Вас?

- Наистина за гласоподавателите във всеки регион е доста по-важно претендентите, за които гласоподават, да са излъчени от този регион. Но не трябва доста да се преекспонира този детайл, тъй като най-съществен за нашата изборна система е пропорционалният избор.

И фактически тези представители, които имат доверието на гласоподавателите - без значение дали са от личния им регион, или не - биха мобилизирали поддръжка за съответната партия.

Но водещото при нашата изборна система е пропорционалният избор и опцията на партията първо да се класира на национално ниво, а по-късно да се прави разпределението на представителите по региони. А и опцията преференции дава опция за поддръжка на съответен претендент, който не е намерил по-предни позиции в листата на съответната партия.

 

- След изборите ГЕРБ-СДС ще са най-вероятно спечелили, само че с незадоволително гласове за независимо ръководство. Изгорени ли са мостовете за сглобка 2 с ПП-ДБ, или ще се търси друга управническа формула?

- От позиция на електоралните настройки евентуално би било едно от вероятните решения конфигурацията, която до неотдавна управляваше страната. Но от позиция на взаимоотношенията сред ГЕРБ и ПП-ДБ мостовете сякаш наподобяват изцяло изгорени.

Това, което следим като стартови позиции в поддръжката на партиите, в действителност прави доста по-малко допустимо образуването на коалиция единствено сред две политически обединения. 

 

Ако настройките се запазят в тези си нива, партиите, които ще бъдат ангажирани с образуването на ръководеща коалиция, ще би трябвало да търсят трети или даже четвърти партньор.

Оттук стартират другите следизборни разновидности за сюжети - дали ще бъде необятна коалиция, дали ще е тясна коалиция сред идеологически по-близки обединения. Но дано първо да забележим кои ще са партиите в следващия парламент.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР